Rocksolid Light

Welcome to novaBBS (click a section below)

mail  files  register  newsreader  groups  login

Message-ID:  

He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man. -- Dr. Johnson


interests / soc.culture.polish / Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

SubjectAuthor
* Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanyma a
`* Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,Jakub A. Krzewicki
 `* Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,a a
  `* Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,Jakub A. Krzewicki
   `* Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,a a
    `- Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,Jakub A. Krzewicki

1
Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

<d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com>

  copy mid

https://www.novabbs.com/interests/article-flat.php?id=66029&group=soc.culture.polish#66029

  copy link   Newsgroups: soc.culture.polish
X-Received: by 2002:a05:622a:1829:b0:3f4:eab9:4a4d with SMTP id t41-20020a05622a182900b003f4eab94a4dmr4739077qtc.13.1687213028083;
Mon, 19 Jun 2023 15:17:08 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:f80a:0:b0:bed:d03a:fc5f with SMTP id
u10-20020a25f80a000000b00bedd03afc5fmr3139637ybd.11.1687213027660; Mon, 19
Jun 2023 15:17:07 -0700 (PDT)
Path: i2pn2.org!i2pn.org!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosting.com!peer01.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: soc.culture.polish
Date: Mon, 19 Jun 2023 15:17:07 -0700 (PDT)
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.132.180; posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
NNTP-Posting-Host: 46.134.132.180
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com>
Subject: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
From: manta1...@gmail.com (a a)
Injection-Date: Mon, 19 Jun 2023 22:17:08 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 1410
 by: a a - Mon, 19 Jun 2023 22:17 UTC

Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

Na butelce reklama, że to kwintesencja naturalnego cydru, to po co komu
te syfiaste siarczyny ?

W piwie nie ma siarczyn,
w winie nie ma siarczyn
w szampanie nie ma siarczyn

to dlaczego te siarkowe syfy są w cydrze lubelskim ?

Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

<3e154c5b-4f3d-4178-98f4-3fd42afc39een@googlegroups.com>

  copy mid

https://www.novabbs.com/interests/article-flat.php?id=66032&group=soc.culture.polish#66032

  copy link   Newsgroups: soc.culture.polish
X-Received: by 2002:a37:b644:0:b0:75c:b403:271 with SMTP id g65-20020a37b644000000b0075cb4030271mr116046qkf.1.1687214646555;
Mon, 19 Jun 2023 15:44:06 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:e70b:0:b0:be5:a74d:6c with SMTP id e11-20020a25e70b000000b00be5a74d006cmr4094003ybh.12.1687214646338;
Mon, 19 Jun 2023 15:44:06 -0700 (PDT)
Path: i2pn2.org!i2pn.org!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: soc.culture.polish
Date: Mon, 19 Jun 2023 15:44:06 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=93.105.80.41; posting-account=-F2i9goAAACZgGufZKR3qbvW23Jpa1aK
NNTP-Posting-Host: 93.105.80.41
References: <d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <3e154c5b-4f3d-4178-98f4-3fd42afc39een@googlegroups.com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,
zwanym siarczynami ?
From: patrick....@gmail.com (Jakub A. Krzewicki)
Injection-Date: Mon, 19 Jun 2023 22:44:06 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
 by: Jakub A. Krzewicki - Mon, 19 Jun 2023 22:44 UTC

wtorek, 20 czerwca 2023 o 00:17:08 UTC+2 a a napisał(a):
> Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
>
> Na butelce reklama, że to kwintesencja naturalnego cydru, to po co komu
> te syfiaste siarczyny ?
>
> W piwie nie ma siarczyn,
> w winie nie ma siarczyn
> w szampanie nie ma siarczyn
>
> to dlaczego te siarkowe syfy są w cydrze lubelskim ?

Są dodawane jako konserwant we wszystkich Winach, w których nie ma ich odpowiednio wysokiego stężenia naturalnego w moszczu (wywołanego np. rodzajem gleby, na której rośnie winorośl). Fakt, że nie we wszystkich krajach jest obowiązek informowania konsumenta o tym dodatku (w Polsce jest takowy) to nie znaczy, że ich nie ma w ogóle. Siarkowanie jest to jeden z podstawowych etapów produkcji.

Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

<14b86fba-3259-4170-b8b3-c92e3dbb8387n@googlegroups.com>

  copy mid

https://www.novabbs.com/interests/article-flat.php?id=66038&group=soc.culture.polish#66038

  copy link   Newsgroups: soc.culture.polish
X-Received: by 2002:a05:622a:1a9e:b0:3ff:1fe2:8c91 with SMTP id s30-20020a05622a1a9e00b003ff1fe28c91mr1553861qtc.9.1687216030979;
Mon, 19 Jun 2023 16:07:10 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:694c:0:b0:bc1:dfa5:83a8 with SMTP id
e73-20020a25694c000000b00bc1dfa583a8mr3974064ybc.10.1687216030700; Mon, 19
Jun 2023 16:07:10 -0700 (PDT)
Path: i2pn2.org!i2pn.org!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: soc.culture.polish
Date: Mon, 19 Jun 2023 16:07:10 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <3e154c5b-4f3d-4178-98f4-3fd42afc39een@googlegroups.com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.132.180; posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
NNTP-Posting-Host: 46.134.132.180
References: <d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com> <3e154c5b-4f3d-4178-98f4-3fd42afc39een@googlegroups.com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <14b86fba-3259-4170-b8b3-c92e3dbb8387n@googlegroups.com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,
zwanym siarczynami ?
From: manta1...@gmail.com (a a)
Injection-Date: Mon, 19 Jun 2023 23:07:10 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 2614
 by: a a - Mon, 19 Jun 2023 23:07 UTC

On Tuesday, 20 June 2023 at 00:44:07 UTC+2, Jakub A. Krzewicki wrote:
> wtorek, 20 czerwca 2023 o 00:17:08 UTC+2 a a napisał(a):
> > Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
> >
> > Na butelce reklama, że to kwintesencja naturalnego cydru, to po co komu
> > te syfiaste siarczyny ?
> >
> > W piwie nie ma siarczyn,
> > w winie nie ma siarczyn
> > w szampanie nie ma siarczyn
> >
> > to dlaczego te siarkowe syfy są w cydrze lubelskim ?
> Są dodawane jako konserwant we wszystkich Winach, w których nie ma ich odpowiednio wysokiego stężenia naturalnego w moszczu (wywołanego np. rodzajem gleby, na której rośnie winorośl). Fakt, że nie we wszystkich krajach jest obowiązek informowania konsumenta o tym dodatku (w Polsce jest takowy) to nie znaczy, że ich nie ma w ogóle. Siarkowanie jest to jeden z podstawowych etapów produkcji.

To podaj którzy producenci siarkują wina, jakie marki,
to zapytam ile kwasu siarkowego dodają.

Jabcoki były siarkowane ale grzały w gardło i słodkie były.
Lubelskie cyderki się do nich nie umywają.

No i jabcoki nie były gazowane jak jakieś pifko.

Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

<8536636d-d103-4b53-bdea-562273c47199n@googlegroups.com>

  copy mid

https://www.novabbs.com/interests/article-flat.php?id=66042&group=soc.culture.polish#66042

  copy link   Newsgroups: soc.culture.polish
X-Received: by 2002:a05:620a:490a:b0:762:43d0:762a with SMTP id ed10-20020a05620a490a00b0076243d0762amr1626661qkb.0.1687218076463;
Mon, 19 Jun 2023 16:41:16 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a81:b34a:0:b0:56c:f903:8678 with SMTP id
r71-20020a81b34a000000b0056cf9038678mr5096264ywh.2.1687218076240; Mon, 19 Jun
2023 16:41:16 -0700 (PDT)
Path: i2pn2.org!i2pn.org!weretis.net!feeder6.news.weretis.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: soc.culture.polish
Date: Mon, 19 Jun 2023 16:41:15 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <14b86fba-3259-4170-b8b3-c92e3dbb8387n@googlegroups.com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=93.105.80.41; posting-account=-F2i9goAAACZgGufZKR3qbvW23Jpa1aK
NNTP-Posting-Host: 93.105.80.41
References: <d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com>
<3e154c5b-4f3d-4178-98f4-3fd42afc39een@googlegroups.com> <14b86fba-3259-4170-b8b3-c92e3dbb8387n@googlegroups.com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <8536636d-d103-4b53-bdea-562273c47199n@googlegroups.com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,
zwanym siarczynami ?
From: patrick....@gmail.com (Jakub A. Krzewicki)
Injection-Date: Mon, 19 Jun 2023 23:41:16 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 2893
 by: Jakub A. Krzewicki - Mon, 19 Jun 2023 23:41 UTC

wtorek, 20 czerwca 2023 o 01:07:11 UTC+2 a a napisał(a):
> On Tuesday, 20 June 2023 at 00:44:07 UTC+2, Jakub A. Krzewicki wrote:
> > wtorek, 20 czerwca 2023 o 00:17:08 UTC+2 a a napisał(a):
> > > Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
> > >
> > > Na butelce reklama, że to kwintesencja naturalnego cydru, to po co komu
> > > te syfiaste siarczyny ?
> > >
> > > W piwie nie ma siarczyn,
> > > w winie nie ma siarczyn
> > > w szampanie nie ma siarczyn
> > >
> > > to dlaczego te siarkowe syfy są w cydrze lubelskim ?
> > Są dodawane jako konserwant we wszystkich Winach, w których nie ma ich odpowiednio wysokiego stężenia naturalnego w moszczu (wywołanego np. rodzajem gleby, na której rośnie winorośl). Fakt, że nie we wszystkich krajach jest obowiązek informowania konsumenta o tym dodatku (w Polsce jest takowy) to nie znaczy, że ich nie ma w ogóle. Siarkowanie jest to jeden z podstawowych etapów produkcji.
> To podaj którzy producenci siarkują wina, jakie marki,
> to zapytam ile kwasu siarkowego dodają.
>
> Jabcoki były siarkowane ale grzały w gardło i słodkie były.
> Lubelskie cyderki się do nich nie umywają.
>
> No i jabcoki nie były gazowane jak jakieś pifko.

Cyderki mają chłodzić, nie grzać jak Apffelwein.

Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

<d0d189b0-9ed6-4d4f-b19a-087f8c68e8c6n@googlegroups.com>

  copy mid

https://www.novabbs.com/interests/article-flat.php?id=66044&group=soc.culture.polish#66044

  copy link   Newsgroups: soc.culture.polish
X-Received: by 2002:a37:8787:0:b0:75b:3962:8dc6 with SMTP id j129-20020a378787000000b0075b39628dc6mr1773738qkd.1.1687218641692;
Mon, 19 Jun 2023 16:50:41 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a81:414c:0:b0:56d:5d2:1bb2 with SMTP id
f12-20020a81414c000000b0056d05d21bb2mr3883229ywk.0.1687218641424; Mon, 19 Jun
2023 16:50:41 -0700 (PDT)
Path: i2pn2.org!i2pn.org!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: soc.culture.polish
Date: Mon, 19 Jun 2023 16:50:41 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <8536636d-d103-4b53-bdea-562273c47199n@googlegroups.com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.132.180; posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
NNTP-Posting-Host: 46.134.132.180
References: <d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com>
<3e154c5b-4f3d-4178-98f4-3fd42afc39een@googlegroups.com> <14b86fba-3259-4170-b8b3-c92e3dbb8387n@googlegroups.com>
<8536636d-d103-4b53-bdea-562273c47199n@googlegroups.com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <d0d189b0-9ed6-4d4f-b19a-087f8c68e8c6n@googlegroups.com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,
zwanym siarczynami ?
From: manta1...@gmail.com (a a)
Injection-Date: Mon, 19 Jun 2023 23:50:41 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3196
 by: a a - Mon, 19 Jun 2023 23:50 UTC

On Tuesday, 20 June 2023 at 01:41:17 UTC+2, Jakub A. Krzewicki wrote:
> wtorek, 20 czerwca 2023 o 01:07:11 UTC+2 a a napisał(a):
> > On Tuesday, 20 June 2023 at 00:44:07 UTC+2, Jakub A. Krzewicki wrote:
> > > wtorek, 20 czerwca 2023 o 00:17:08 UTC+2 a a napisał(a):
> > > > Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
> > > >
> > > > Na butelce reklama, że to kwintesencja naturalnego cydru, to po co komu
> > > > te syfiaste siarczyny ?
> > > >
> > > > W piwie nie ma siarczyn,
> > > > w winie nie ma siarczyn
> > > > w szampanie nie ma siarczyn
> > > >
> > > > to dlaczego te siarkowe syfy są w cydrze lubelskim ?
> > > Są dodawane jako konserwant we wszystkich Winach, w których nie ma ich odpowiednio wysokiego stężenia naturalnego w moszczu (wywołanego np. rodzajem gleby, na której rośnie winorośl). Fakt, że nie we wszystkich krajach jest obowiązek informowania konsumenta o tym dodatku (w Polsce jest takowy) to nie znaczy, że ich nie ma w ogóle. Siarkowanie jest to jeden z podstawowych etapów produkcji.
> > To podaj którzy producenci siarkują wina, jakie marki,
> > to zapytam ile kwasu siarkowego dodają.
> >
> > Jabcoki były siarkowane ale grzały w gardło i słodkie były.
> > Lubelskie cyderki się do nich nie umywają.
> >
> > No i jabcoki nie były gazowane jak jakieś pifko.
> Cyderki mają chłodzić, nie grzać jak Apffelwein.

A co ma w nich chłodzić, gdy mają 4,5% alkoholu + kwas siarkowy + CO2 ?

Może to nie wino, ino chudy jabcok + bąbelki

Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?

<6de5148b-6c80-4a2f-8e71-f12b35089cf5n@googlegroups.com>

  copy mid

https://www.novabbs.com/interests/article-flat.php?id=66052&group=soc.culture.polish#66052

  copy link   Newsgroups: soc.culture.polish
X-Received: by 2002:ad4:5888:0:b0:626:2833:acd with SMTP id dz8-20020ad45888000000b0062628330acdmr1978687qvb.2.1687224691933;
Mon, 19 Jun 2023 18:31:31 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a81:e809:0:b0:56c:e9fe:3cb4 with SMTP id
a9-20020a81e809000000b0056ce9fe3cb4mr5417471ywm.1.1687224691675; Mon, 19 Jun
2023 18:31:31 -0700 (PDT)
Path: i2pn2.org!i2pn.org!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: soc.culture.polish
Date: Mon, 19 Jun 2023 18:31:31 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <d0d189b0-9ed6-4d4f-b19a-087f8c68e8c6n@googlegroups.com>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=93.105.80.41; posting-account=-F2i9goAAACZgGufZKR3qbvW23Jpa1aK
NNTP-Posting-Host: 93.105.80.41
References: <d3f250a7-b023-49c1-ace4-2e7dea36ca25n@googlegroups.com>
<3e154c5b-4f3d-4178-98f4-3fd42afc39een@googlegroups.com> <14b86fba-3259-4170-b8b3-c92e3dbb8387n@googlegroups.com>
<8536636d-d103-4b53-bdea-562273c47199n@googlegroups.com> <d0d189b0-9ed6-4d4f-b19a-087f8c68e8c6n@googlegroups.com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <6de5148b-6c80-4a2f-8e71-f12b35089cf5n@googlegroups.com>
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym ,
zwanym siarczynami ?
From: patrick....@gmail.com (Jakub A. Krzewicki)
Injection-Date: Tue, 20 Jun 2023 01:31:31 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3637
 by: Jakub A. Krzewicki - Tue, 20 Jun 2023 01:31 UTC

wtorek, 20 czerwca 2023 o 01:50:42 UTC+2 a a napisał(a):
> On Tuesday, 20 June 2023 at 01:41:17 UTC+2, Jakub A. Krzewicki wrote:
> > wtorek, 20 czerwca 2023 o 01:07:11 UTC+2 a a napisał(a):
> > > On Tuesday, 20 June 2023 at 00:44:07 UTC+2, Jakub A. Krzewicki wrote:
> > > > wtorek, 20 czerwca 2023 o 00:17:08 UTC+2 a a napisał(a):
> > > > > Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
> > > > >
> > > > > Na butelce reklama, że to kwintesencja naturalnego cydru, to po co komu
> > > > > te syfiaste siarczyny ?
> > > > >
> > > > > W piwie nie ma siarczyn,
> > > > > w winie nie ma siarczyn
> > > > > w szampanie nie ma siarczyn
> > > > >
> > > > > to dlaczego te siarkowe syfy są w cydrze lubelskim ?
> > > > Są dodawane jako konserwant we wszystkich Winach, w których nie ma ich odpowiednio wysokiego stężenia naturalnego w moszczu (wywołanego np. rodzajem gleby, na której rośnie winorośl). Fakt, że nie we wszystkich krajach jest obowiązek informowania konsumenta o tym dodatku (w Polsce jest takowy) to nie znaczy, że ich nie ma w ogóle. Siarkowanie jest to jeden z podstawowych etapów produkcji.
> > > To podaj którzy producenci siarkują wina, jakie marki,
> > > to zapytam ile kwasu siarkowego dodają.
> > >
> > > Jabcoki były siarkowane ale grzały w gardło i słodkie były.
> > > Lubelskie cyderki się do nich nie umywają.
> > >
> > > No i jabcoki nie były gazowane jak jakieś pifko.
> > Cyderki mają chłodzić, nie grzać jak Apffelwein.
> A co ma w nich chłodzić, gdy mają 4,5% alkoholu + kwas siarkowy + CO2 ?
>
> Może to nie wino, ino chudy jabcok + bąbelki

Cyderek normandzki słodki 2,5% C₂H₅OH (vol.) + cukry proste + kwas jabłkowy + śladowe ilości kwasu siarkawego + bąbelki CO₂.
Chłodzi w upały. https://tinyurl.com/5fmk5eya

1
server_pubkey.txt

rocksolid light 0.9.8
clearnet tor